2016.02.10

Hanna – en grävande feminist

I vår serie #rättvishistoria, om kvinnor ur historien som fått för litet utrymme, lyfter vi med hjälp av en gästskribent denna gång fram Hanna Rydh, doktor i arkeologi.

Det är hennes ättling, museipedagogen och musikern Elisabet Ryd, som berättar om sin anmoder!

”Härom kvällen såg jag filmen Suffragette, som handlar om kampen för kvinnlig rösträtt i Storbritannien. Det fick mig att tänka på svensk kvinnohistoria och en släkting till mig.

I Sverige fick kvinnor rösta för första gången för knappt hundra år sedan, 1921. Samma år blev min morfars farfars brorsdotter, Hanna Albertina Rydh (1891-1964), den första kvinnan som doktorerade i arkeologi.

Hanna gjorde bland annat utgrävningar på Birka och Adelsö, och hennes avhandling behandlade dosformiga spännen från vikingatiden. Utöver att hon blev en höjdare inom arkeologivärlden är det jag finner mest fascinerande med denna underbara anmoder det faktum att hon var en aktiv feminist.

Hanna var en av få yrkesarbetande kvinnor och dessutom politiskt aktiv. Hon gick tidigt med i Fredrika Bremerförbundet (FBF), där hon sedermera blev ordförande (och hedersledamot) 1937-49. Under 1940-talet var det Hanna som äntligen lyckades chockhöja medlemsantalet hos FBF.

Hanna kämpade under hela sitt liv aktivt för kvinnors rätt till lika lön för lika arbete, fler kvinnor i politiken och jämställdhet i yrkeslivet. Hon blev även ordförande för FBF:s internationella motsvarighet, The International Alliance of Women, under åren efter andra världskriget.

Jag är stolt över att jag är ättling till den här fantastiska, intressanta människan. Och denna nationella- och internationella kändisfeminist är en av anledningarna till att jag i dag har rätten att rösta. Så jag sänder extra varma tankar till Hanna, och till alla mina systrar och bröder som har kämpat, och kämpar, för den feministiska rörelsen och mänskliga rättigheter.”
Elisabet Ryd

Historia Kampanj

Lasse Hedman

Kommentarer (1)

  • Anders Johnson

    2018.01.08

    Hon satt en kort tid (1943-44) i riksdagen för Folkpartiet.