2016.03.08

Sveriges kanske mest kända kvinna

När vi frågade våra följare i sociala medier om förslag på kvinnor som borde få ta större plats i historien fick vi många spännande förslag.

Här är ett nytt avsnitt av #rättvishistoria, om den Heliga Birgitta (1303–1373), Sveriges kanske mest kända kvinna.

Katoliker världen över ber fortfarande till henne och Birgittakloster finns på flera platser. Ändå levde den Heliga Birgitta under sina 40 första år ett helt vanligt liv som mamma och hustru utan att veta något om sina framtida pilgrimsresor, sina uppenbarelser och vilken betydelse hon skulle komma att få för vår historia.

Hon föds som Birgitta Birgersdotter i det lilla samhället Finsta, i Uppland, år 1303. 70 år senare begravs hon i metropolen Rom och blir några år senare helgonförklarad. Då hade hon hunnit med att mäkla fred i hundraårskriget, övertalat påven Urban V att – under en period – återvända till Rom, för att sedan förutspå hans död då han lämnade staden igen. Händelser som klart bidragit till mytbildningen kring henne.

Hennes samverkan med sin tids storheter slutar inte där. Även på svensk, kunglig mark gjorde hon avtryck som drottningens rådgivare, samtidigt som hon alltjämt behöll en position inom det högsta politiska skiktet genom livet. Under hennes levnadstid beskrevs hon som en stark kvinna som vågade tilltala kungligheter och högt uppsatta ledare; detta i en tid där kvinnors vilja inte räknades, och de saknade arvsrätt.

Mycket i bemötandet av henne går ändå att känna igen i vår egen tid; trots att hon respekterades av många stämplades Birgitta Birgersdotter samtidigt som högljudd och bråkig. Egenskaper som allt för många framåtsträvande kvinnor orättvist tillskrivits genom historien.

Men kanske är det inte hennes världsliga gärningar som kommit att göra störst intryck. Det var för hennes gudomliga uppenbarelser och visioner som hennes namn steg inom kyrkan och gav henne den roll hon besitter än i dag. Hennes förmågor, tillsammans med engagemanget för dem som hade det svårast i samhället, har inte glömts bort.

Sedan 1999 är hon skyddshelgon för Europa, och år 2003 samlades man runt om i världen – för att fira 700-årsminnet av hennes födelse.

Hos oss på Historiska museet finns det mycket att se och läsa om den Heliga Birgitta. Nedan har vi sammanställt länkar som fångar in hennes livsgärning.

Maria Jansén: Överintendent vid Statens historiska museer. Twitter: @MariaJansen

Historia Kampanj Okategoriserade

Joakim Carlson

Bli först att kommentera