2015.11.23

Hildur slogs för kvinnors rätt

Hildur Sandberg blev bara 23 år gammal. Men när hon dog 1904 hade hon ändå hunnit med att studera medicin, kämpa för kvinnors rätt till sin kropp och sin sexualitet, samt driva profan söndagsskola för arbetarbarnen i Lund.

Hildur är nästa kvinna att uppmärksammas under hashtagen #rättvishistoria.

Hildur Sandberg föddes 1881 i Ängelholm, som dotter till Emma och Wilhelm. Hennes pappa var guldsmed.

Hildur var begåvad och fick efter några år i flickskola i Ängelholm fortsätta studera i Lund. Som 14-åring gick hon på Rönströmska skolan i Lund och läste naturvetenskapliga ämnen eftersom hon ville bli läkare.

Hon tog studenten som privatelev med lysande betyg och började 1899 läsa till läkare vid Lunds universitet. Vid den tiden fanns 582 studenter vid universitetet. Av dem var elva kvinnor.

Studierna gick bra för Hildur. Men hon engagerade sig också i samhällets orättvisor och för kvinnosaken. Bland annat var hon sekreterare i den kvinnliga studentföreningen, medlem i en radikal diskussionsklubb och i den socialdemokratiska ungdomsklubben i Malmö – eftersom den i Lund var för flat. Hon hade också kontakt med en av de mer kända förkämparna för kvinnlig rösträtt, Ellen Key.

Kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv var viktig för Hildur. Hon såg hur många medsystrar utarmades av täta graviditeter och födslar. För att sprida kunskap föreläste hon om barnbegränsning och sexualitet.

En annan uppgift hon tog på sig var att leda en slags profan söndagsskola för arbetarbarn, där hon läste sagor och undervisade.

Hildur levde som hon lärde. Hon hade ett särboförhållande med den några år yngre medicinstudenten Adolf Björk, och hon kämpade för rätten att gifta sig borgerligt. Vilket då var omöjligt, den som inte ville gifta sig i kyrkan fick antingen åka utomlands eller flytta ihop utan att ingå äktenskap.

Hildurs sätt att leva och hennes radikala hållning gav upphov till såväl skvaller som kritik och förtal. Hösten 1904 hade hon ekonomiska problem och var inte längre inskriven vid universitetets medicinska fakultet.

Ett par dagar före jul hittade Adolf Björk sin särbo medvetslös utanför sin bostad. Lite senare samma dag dog Hildur på lasarettet i Lund, inte ens 24 år gammal. Dödsorsaken har aldrig klarlagts. Det spekulerades i självmord, eller att hon varit gravid och försökt göra abort. Men obduktionen gav inget stöd för spekulationerna.

Eftersom Hildur dog mitt i vintern begravdes hon inte förrän i mars 1905, när tjälen hade släppt. Lunds arbetare följde henne, med röda fanor i händerna, till graven på Norra kyrkogården.

I Värpinge i Lund finns Hildur Sandbergs gata. Därmed är hon en av få kvinnor som fått ge namn åt en gata i Lund. Men hon är fortfarande omgiven av mäktiga män, gatorna runtomkring har namn efter Tage Erlander, Östen Undén och Ernst Wigforss, alla tre framstående socialdemokrater.

Bilden: Hildur Sandberg läste gärna sagor och hade enklare undervisning för arbetarbarnen i Lund. Akademiska Föreningens Arkiv i Lund. Fotograf: L & G Hallberg 1901, Ängelholm.

Källor:
http://kulturportallund.se/index.php?option=com_content&view=category&id=532&Itemid=4421&lang=sv

Historia

Lasse Hedman

Kommentarer (3)

 • Joachim Larsson

  2015.11.25

  Intressant ni tar upp detta. Hildur var min farmors faster. Jag har hennes brev, foton och andra saker hon lämnade efter sig.
  Med vänlig hälsning, Joachim Larsson

 • lashed

  2015.11.25

  Spännande! Berätta gärna mer om du vill och kan!

 • Ylva Sjölin

  2017.01.08

  Joachim Larsson: Jag vet inte om du får ett mejl om denna kommentar, om du Lasse ser hans mejladress så får du gärna vidarebefordra detta till Joachim.
  Jag har också avlägsna släktband med Hildur. Hon var kusin med min morfars far (Otto). Alltså min morfars farmor (Marie) var syster med Hildurs mor (Emma). Jag tänker att din farmors far måste ha varit Carl, Hugo eller Fritz, stämmer det? Jag blev hemskt nyfiken när jag såg din kommentar. Jag har en ring som jag tror att Hugo har gjort. Hör gärna av dig, det skulle vara roligt att höra mer om hur det här släktträdet hänger ihop och om de saker du har som Hildur lämnade efter sig.

  Vänligen,
  Ylva Sjölin